Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Képzéseink

 

Az örkényi Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alábbi képzéseket indítja a 2021/2022-es tanévben:

 

Szakképző iskolai képzés

 

4 0810 17 07 mezőgazdasági gépész – 3 év

Mezőgazdaság ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A mezőgazdasági gépész a legkeresettebb mezőgazdasági szakmák egyike, amelyet a korszerű, robotizált mezőgazdasági gépek kezelése jellemez. A mezőgazdasági gépész előkészíti, beállítja és üzemelteti a mezőgazdaságban alkalmazott erő- és munkagépeket, önjáró betakarítógépeket, mezőgazdasági rakodógépeket. Feladatai között szerepel még a gépek karbantartása, üzemzavarok elhárítása és a gépek javításában történő közreműködés.

Kompetenciaelvárás

Jó műszaki érzék, precíz munkavégzés, önálló döntéshozatal, jó mozgáskoordináció, kézügyesség.

 

A szakképzettséggel rendelkező

 • karbantartja a mezőgazdasági erő- és munkagépeket, gépészeti berendezéseket;
 • előkészíti a mezőgazdasági gépcsoportot, önjáró betakarítógépet, mezőgazdasági rakodógépet az előírt agrotechnikai követelmények szerinti feladatok ellátásához;
 • szakszerűen üzemelteti a mezőgazdasági gépeket, traktorokat, kombájnokat, rakodógépeket;
 • kezeli a precíziós gazdálkodást segítő elektronikai rendszereket;
 • elhárítja a mezőgazdasági gépek, gépészeti berendezések üzemzavarait;
 • közreműködik a mezőgazdasági erő- és munkagépek, gépészeti berendezések javításában.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a mezőgazdaság, azon belül szeretne korszerű mezőgazdasági gépekkel dolgozni, azokat vezetni, üzemeltetni. A képzés ideje alatt mezőgazdasági gépek közúti vezetéséhez szükséges „T” kategóriás jogosítványt is szereznek a tanulók.

 

4 0721 05 10 Kistermelői élelmiszer-előállító – 3 év

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kistermelő élelmiszerelőállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari szakma kézműves oldala. A kistermelő munkája során nem a nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, hanem kisebb mennyiségben és elsősorban a saját előállítású nyersanyagaira építve. A kistermelői élelmiszerelőállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására vonatkozó biztonsági előírások betartására.

Kompetenciaelvárás

Kezdeményezőképesség, elköteleződés, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.

A szakképzettséggel rendelkező

 • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel;
 • kistermelői zöldség- és gyümölcs feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, az kistermelői kézműves sütőipari termékeket elállítását, kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, kézműves tejtermék előállítását az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével elvégzi;
 • szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
 • tud szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön);
 • árubeszerzést végez;
 • nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.

Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel foglalkozni, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.

 

4 0721 05 02 Édességkészítő – 3 év

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az édességkészítő az ember egyik legkedvesebb élelmiszereit, az édességeket és a sós aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a kekszfélék, a drazsék, a bonbonok nyújtotta kellemes élményeket, és még sok-sok más termékük teszi élvezetesebbé mindennapjainkat. Az édességkészítő képes arra, hogy kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.

Kompetenciaelvárás

Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.

A szakképzettséggel rendelkező

 • technológiai, illetve termelési számításokat végez;
 • átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges anyagokat;
 • a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket;
 • kezeli a gépeket, berendezéseket;
 • édesipari félkész és késztermékeket készít;
 • a készterméket átadja a hűtő- vagy tároló raktárnak, illetve elvégzi a raktározást;
 • a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot;
 • alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve ellenőriz;
 • gyártásközi vizsgálatokat végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.

 

Szakközépiskola érettségire felkészítő évfolyamai – 2 év

A szakmai bizonyítványt szerzett tanulók számára 2 év alatt nappali vagy esti tagozaton biztosítja az érettségi vizsgára történő felkészítést. Megteremti az érettségi, a felsőfokú továbbtanulás, a munkaerőpiacon történő előnyösebb elhelyezkedés, illetve a további szakmai végzettség megszerzésének lehetőségét.

Aktuális felvételi tájékoztatónkat a 2021/2022-es tanévre innen tölthetik le.

Hírek, információk


X