Közép-magyarországi ASzC Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Öko-nap 2022

2022.11.18.

Iskolánkban november 9-én Öko-napot tartottunk. A rendezvény Nagy Csilla igazgatóhelyettes asszony megnyitójával kezdődött, ami a kilenc különböző állomás meglátogatásával folytatódott.

A dabasi TESZ -97 Kft. jóvoltából megismerhettük a megújuló energia létrehozásának egy módját. Megtanulhattuk a napelemek felépítését, működési elvét, hasznosságát. A mobil napelem termelte  energia felhasználására is került, LED világítást működtetett, mobiltelefont töltött fel. Testközelből láthattunk elektromos autót, melyben egy akkupakk csomag tárolja és adja át az energiát az elektromos motornak. Nagy előnye, hogy megújuló energiával tölthető és a káros anyag kibocsátása nulla. Egy töltéssel kb. 130 km megtételére képes. Egy hibrid autó is bemutatásra került, a benne lévő elektromos hajtás nagy mértékben csökkenti a gázolajfogyasztást, ezáltal a káros anyag kibocsátást.

Kolák Anikó meglátogatott minket két kutyussal. Beszélt az állatok bántalmazásáról, kínzásáról, az erre vonatkozó jogszabályi változásokról. Kiemelte az ivartalanítás fontosságát, ugyanis a menhelyek tömve vannak kidobott, gyakran sérült kutyákkal, macskákkal. Láthattunk egy kis bemutatót a kutyák oktatásáról is. Az Öko-nap keretében megkezdődött iskolánk 10. adománygyűjtő akciója a menhely javára.

Gonda Tibor Zoltán tanár úr bemutatott egy BMW i3 típusú elektromos autót. Ismertette annak működési elvét, érdekes információkkal látta el a diákokat. Például megtudtuk, hogy ebben a járműben olyan vezetéssegítő elektronikák találhatóak, mint az adaptív tempomat, a sávtartás vagy a  holttérfigyelő rendszer. Elmondta, hogy az autóban egy villanymotor található, de mégis mindössze 3,8 sec alatt gyorsul fel 100 kilométer per órára, egy töltéssel akár 200 km-t képes megtenni, az akkumulátor élettartama pedig 8-10 év. Érdekessége még, hogy az alváz alumínium, egyébként karbonszálas műanyag, ezáltal meglehetősen könnyű.

Károlyi József tanár úrnál három - madarakkal kapcsolatos - játékot, feladatot végezhettek el a tanulók. A legügyesebb osztályok a 10. a, a 10. c és a 11. c lettek.

 

Forgó Lóránt tanár úr tájképeit nézhettük meg egy kiállításon. Sajnos a tanár úr nem tudott a rendezvényen részt venni, de a képekről való előzetes beszélgetés alapján Kocsisné Kovács Ivett mutatta be a festményeket.

Kovács Erika tanárnő segítségével egy közös Pálóczi-fa készült tanulóink és tanáraink ujjlenyomatából. Ugyanebben a teremben megtekinthetők voltak az osztályok közreműködésével készült plakátok, melyek Roicsik Rita tanárnővel készültek az Öko-napot megelőző hetekben.

Nagy Adrien tanárnő a biogazdálkodásról készült videót mutatott be, majd ezzel kapcsolatban egy interaktív feladványt kellett az osztályoknak megfejteni. Ebben a bio- és a hagyományos gazdálkodás összehasonlítása volt a cél. A legjobban ez a 9. a osztálynak ment. A tanárnő az örkényi óvodásoknak egy mesével és játékkal külön készült. Az óvodások nagyon jól teljesítettek.

Fekete Sándor tanár úrnál a vegyszermentes, vegyszercsökkentett növényvédelemről nézhettünk egy filmet. Tanár úr a film megtekintése után külön hangsúlyozta, hogy a műtrágyák használatának visszaszorítását fontosnak tartja.

Vida Péter tanár úr bemutatóján mindenki megismerhette, akár meg is kóstolhatta a virágport, a különböző mézeket, a lépes mézet, a propoliszt. De bepillantást nyertünk Gombár Erzsébet tanárnő jóvoltából a méhviasz gyertya készítésébe is. A méhészkedés során használt eszközök megismerésére is volt lehetőség.

A nap végeztével minden csoport összetalálkozott egy közös fotó erejéig iskolánk udvarán.

 

   
   
 
   
   
   

Hírek, információk


X